Waarom lijkt sommige mensen alles makkelijk af te gaan? Studies suggereren dat de manier waarop mensen denken over zichzelf, hun geluk bepaalt. Geluk is een mindset. Denken gebeurt namelijk vooral onbewust. Als je positief bent ingesteld, een positieve mindset hebt, worden je hersenen en gedachten ook positief geladen. Dit positive onbewuste denken vergroot je zelfvertrouwen, je bereidheid risico’s te nemen en je doorzettingsvermogen. Deze laatste drie zijn belangrijke voorwaarden voor succes. Kortom: Je manier van denken bepaalt je efficiency en succes.

Waarom is mindset  belangrijk? Mindset is de set van overtuigingen, gedragingen en gewoontes die iedereen heeft. Je mindset heeft invloed op hoe je voelt en of je positief of negatief reageert in een bepaalde situatie. Je mindset bepaalt je mentaliteit, je zelfvertrouwen, flexibiliteit en risicobereidheid. En heeft dus grote invloed op de mate waarin je succesvol bent.

“Houding is een klein ding dat een groot verschil maakt.” – Winston Churchill

Vaste mindset: Mensen met een vaste mindset gaan er vanuit  dat hun intelligentie en vaardigheden statische eigenschappen zijn.  Een vaste mindset beperkt groei en succes. Van jezelf en van je omgeving.

Groei-mindset (agile): Mensen met een agile of groei-mindset geloven dat intelligentie kan worden ontwikkeld en nieuwe vaardigheden kunnen worden geleerd. Op elk gebied. Een agile mindset wordt gekenmerkt door betrokkenheid bij de groei, veerkracht en aanpassingsvermogen. Het vormt onbewust de hersenen worden aangedreven door creatief denken. Als gevolg daarvan, zijn mensen met een agile mindset in staat om hun dromen waar te maken.

Je mindset is een kwestie van kiezen. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck is de wereldwijde thought leader als het gaat om Mindset. In 2011 verscheen haar boek Mindsets, de weg naar een succesvol leven (oorspronkelijke titel Mindset, the new psychology of success, 2006). Dweck geeft aan dat je een keuze hebt in het hanteren van je mindset, en dat je mindset ook kunt ontwikkelen. Hoe meer je ervan weet, hoe alerter je erop bent, hoe meer je in de groei-mindset kunt stappen. De eerste uitdaging is om je eigen opvattingen onder de loep te nemen en eerlijk voor jezelf te registreren hoeveel daarvan bepaald wordt door statische of door op groei gerichte gedachten.

  Vaste mindset Groei-mindset
Succes Teken van talent Bewijs van zelfvertrouwen, toewijding, expertise, passie en doorzettingsvermogen
Intelligentie/karakter/persoonlijkheid Staat vast Is te ontwikkelen
Grootste angsten Falen, dom overkomen, afgewezen worden en zich een verliezer voelen
Reactie op kritiek Defensief, kritiek wordt ervaren als aanval en bedreiging Positief, het is waardevolle informatie over de manier waarop je jezelf kunt verbeteren
Inspanningen Bewijs van gebrek aan talent Nodig op de weg naar succes
Uitdagingen Worden vermeden, omdat ze bij falen een indicatie kunnen zijn van te weinig talent Worden aangegaan, omdat het leidt tot leren en (nog) beter worden
Tegenslag Indicatie van gebrek aan talent Indicatie van leerproces
Succes van anderen Is bedreigend Is inspirerend

 

Wil je meer weten over de invloed van je mindset, en het beinvloeden van je mindset?  Mindset, the new psychology of success,